Skip to main content

Het gaat ons vrouwen gemakkelijk af om voor iedereen te zorgen behalve voor onszelf. De kinderen helpen met hun huiswerk, de hond uitlaten, je partner ondersteunen, klaarstaan voor je klanten enz enz.

Maar waar blijf jij in dit verhaal? En hoe krijg je het voor elkaar om ook nog een #bedrijf te runnen? Lange tijd niet goed voor jezelf zorgen is niet alleen frustrerend en vermoeiend, maar is ook schadelijk voor je fysieke en mentale gezondheid en dat ga je merken. Daarom is #zelfzorg zo belangrijk.

Wat is zelfzorg?

Zelfzorg wordt vaak gezien als egoïstisch, maar dat is het juist vooral niet. Goed zorgen voor jezelf is een belangrijk onderdeel van het handhaven van een gelukkige, #gezonde levensstijl. Het is een beetje vergelijkbaar met een auto: als je daar niet voor zorgt en voorziet van de juiste brandstof zal die je uiteindelijk een keer laten staan. Zo werkt het ook voor jou. Niet goed voor jezelf zorgen put je uit waardoor je uiteindelijk niet voldoende energie zult hebben voor dat wat belangrijk voor je is. Zonder energie doe je gewoon niks. Kortom, het wordt tijd dat jij ook aan de slag gaat met zelfzorg.

Geen one-size-fits-all

Zelfzorg is nooit een one-size-fits-all routine. Het is voor iedereen weer wat anders en afhankelijk van jouw specifieke behoefte.
Voor sommigen zijn dat #ochtendroutines waarin je eerst tijd voor jezelf hebt voordat de drukte van het gezinsleven je overvalt. Het kan ook zijn dat je graag naar een podcast of muziek luistert of je verdiept in een spannend boek. Ook zijn er mensen die dagelijks moeten hardlopen of een stevige wandeling maken.
Of wat dacht je van een wellness dagje om even helemaal op te laden?
Wat je voorkeur ook is, investeer in een dagelijkse dosis zelfzorg, zelfs als het maar 10 minuten is.

Waarom zelfzorg zo belangrijk is

Dat zelfzorg lonend is hebben talloze studies al geconcludeerd. Het kan een manier zijn om je te helpen #stress te verminderen, #zelfcompassie te creëren, vriendschappen te versterken en je hersenen aan te scherpen.

Mensen die investeren in zelfzorg zijn over het algemeen minder gestrest en ervaren een betere kwaliteit van hun leven.

Als zelfzorg zo goed voor ons is waarom doen we het dan niet?

Je zou denken dat wanneer we de voordelen van zelfzorg weten we het wel dagelijks zouden doen. Maar toch is dat niet het geval. Hoe kan dat?
De grootste boosdoener is vaak tijd. We denken namelijk dat zelfzorg veel tijd kost en denken dat we het niet kunnen inpassen tussen ons werk en de verantwoordelijkheden voor ons gezin. Maar net als met niet genoeg slapen of meerdere dagen slecht eten, je krijgt de rekening een keer gepresenteerd. Je gaat je vermoeid voelen, krijgt een korter lontje en ervaart minder #levensgeluk.

Ontwikkel daarom een eigen #strategie die goed in jouw leven past om zelfzorg toe te voegen aan jouw dag. Dat gaat gemakkelijker als je zou denken.

5 ideeën voor een zelfzorgroutine

Vind een routine die bij je past en goed voor je werkt. Ter inspiratie geef ik je wat ideeën.

Meditatie

Meditatie is iets wat gemakkelijk is toe te passen in je dag. Het hoeft geen urenlange sessie te zijn, een ochtendmeditatie van 5 minuten terwijl je in bed ligt kan al een groot verschil maken. Er zijn verschillende manieren van mediteren. Zelf vind ik het prettig om een geleide #meditatie te doen of een tapping meditatie van the tapping solution. Er zijn legio voorbeelden online te vinden. Probeer wat uit en ontdek wat bij jou past. En ervaar de rust en stilte in jezelf.

Dagelijkse beweging

Regelmatig lichaamsbeweging vermindert stress, verbetert de slaap en verhoogt die feel-good emoties. Trek dus je hardloopschoenen aan of leg je sportkleding klaar. Je zult merken dat je je na beweging altijd beter voelt, ook als je vooraf geen zin had om te gaan.

Schrijven

Wie schrijft die blijft. Al eeuwen lang schrijven mensen op wat ze bezighoudt. Dit opschrijven zorgt ervoor dat je informatie niet in je hoofd hoeft te “bewaren”. Hierdoor ontstaat er meer ruimte en voel je je fijner. Schrijven zorgt voor #overzicht, voor reflectie en geeft woorden aan hoe jij je voelt; iets waar wij vaak veel te weinig bij stilstaan. Stel jezelf dagelijks de vraag: “hoe gaat het met mij en wat heb ik vandaag nodig om me goed te voelen?”. Ook dat is een mooie vorm van zelfzorg. Koop een mooi boekje waar jij blij van wordt en klim in de pen.

Maak een overzicht van wat je blij maakt – en doe dit dagelijks

Wat maakt jou het gelukkigst? Waar ontspan jij van en geeft je een goed gevoel. Dit zijn zaken die je moet gaan toevoegen, elke dag weer. Waarom zou je dit jezelf niet gunnen als jij hier gelukkiger van wordt?

Concentreer je dus meer op wat je echt leuk vindt, en voeg dit toe aan je dag.

Zorg voor voldoende slaap

Hoe vaak zeg jij “Ik heb zo lekker geslapen, ik voel me helemaal opgeladen”? Meestal is het vaak juist het tegenovergestelde; je wordt wakker en voelt je nog steeds niet uitgerust.

Voldoende slaap verbetert onze immuniteit, ons geheugen en ons emotionele #evenwicht.
Hoewel de behoeften van iedereen anders zijn, hebben onderzoeken uitgewezen dat we minstens 7-7,5 uur per nacht moet krijgen. Bereid je voor op een goede nachtrust door geen zware maaltijden te eten, niet te laat nog te sporten en niet vlak voor het slapengaan nog op je telefoon te scrollen.

Er zijn legio manieren om zelfzorg toe te voegen aan je dag. Het komt allemaal neer op waar jij blij van wordt- wat zorgt ervoor dat je je opgeladen voelt? En hoewel zelfzorg er voor iedereen anders uit kan zien, is het belangrijk om te onthouden hoe essentieel het is.

Zorg goed voor jezelf zodat je ook goed voor een ander kunt zorgen.

Leave a Reply