Skip to main content

Afgelopen zaterdag zat ik in de trein richting Amsterdam voor mijn laatste opleidingsdag. Het werd een lange reis, er lag namelijk een stuk spoor uit, wat betekende dat ik een half uur om moest rijden met de bus.

Toen ik door mijn partner op het station in Assen werd afgezet kwam er net een trein aangereden. Ik besloot deze te nemen want dan zou ik eerder in Amsterdam zijn, dacht ik. Toen ik beter keek (maar inmiddels al wel in de trein zat) bleek dat ik in een stoptrein zat. De intercity was achteraf een stuk handiger geweest. En comfortabeler want de stopper zit echt ruk 🙁

Ach ja, de consequenties van keuzes maken

In plaats van me te ergeren besloot ik te kijken naar de positieve kant. Het zonnetje scheen, ik zat erbij en had er geen invloed op. De trein gaat er niet harder van rijden als ik me loop te frustreren. Ik zou uiteindelijk vanzelf op mijn bestemming aankomen, dus dan is het fijn om het op zo’n ontspannen mogelijke manier te doen. Dus ik besloot lekker naar buiten te kijken, tijdschriftje erbij te pakken en nogmaals de stof van de opleiding door te nemen.

Uiteindelijk had ik een prima reis.

Eenmaal aangekomen bij de opleiding had ik sterk de behoefte om op blote voeten te lopen en te aarden. Schoenen uit dus (sorry mensen). 

Op deze laatste opleidingsdag stond de vraag centraal: wat heb je allemaal uit de opleiding gehaald en hoe pas je het toe in je business en leven? 

Vanaf het moment dat ik naar het verhaal van de eerste cursist luisterde voelde ik het al gebeuren; vanuit het niets begonnen de tranen te stromen. 

HUH, waar kwam dit nu ineens vandaan? Ik voelde me net nog prima, hoezo nu deze tranen ?!

Ik snapte er niks van, maar blijkbaar had mijn lichaam de behoefte om te ontladen. Ik liet het maar gewoon gebeuren, het was ook niet tegen te houden. Ineens kwam er bij mij een woord op: VERTROUWEN.

Ik besefte me meteen waar dit over ging. De laatste tijd merkte ik dat ik minder energie had en meer en meer gefrustreerd raakte. Ik kon weinig hebben en keek al reikhalzend uit naar de komende vakantie. Ik ervaar al een tijdje te weinig ruimte voor mezelf omdat anderen een groot beroep op me doen en ik teveel dingen moet doen die ik niet leuk vind.

En daar kwam het grote inzicht:

Ik was weer in mijn valkuil gestapt. 

Door teveel te zorgen voor de ander en het probleem te willen oplossen gaf ik al mijn energie weg en bleef ik weer eens achter met de kruimels. 

Ik vertrouw er niet op dat de ander prima in staat is om het probleem zelf op te lossen en durf niet los te laten. Dan stort namelijk alles in elkaar is mijn stellige overtuiging. Ervaringen uit mijn verleden hebben dat laten zie en dus probeer ik krampachtig de controle te houden. En geloof me, dit is niet de eerste keer.

Iets is niet mijn probleem, maar heeft wel effect op mij. IK sta toe dat een ander mijn energie weg mag nemen, maar tegelijkertijd besefte ik dat ik ook de ruimte bij de ander weg neem om zelf in de lead te mogen zijn. 

BAM, die kwam even keihard binnen! 

Maar mooier nog: eerder had ik het niet, of te laat, opgemerkt. Nu gaf mijn lijf meteen het signaal af. Wow, wat een waardevolle groei zeg! 

Na mijn verhaal te hebben gedeeld met de fantastische vrouwen uit mijn studiegroep die allemaal ook dealen met hun eigen uitdagingen, weet ik nu wat me de komende tijd te doen staat. 

Ik ga mezelf meer op nr 1 zetten en laat los. Ik geef de verantwoordelijkheid terug aan degene waarvan het is en stop met dragen. En alleen al dat bedenken lucht me enorm op. Er valt nu al een last van mijn schouders.

Wat voor mij ook heel belangrijk is is dat mijn dochter gaat leren dat het oké is om jezelf op nummer 1 te zetten. Dat het een MUST is om er zo ook voor een ander te kunnen zijn. Wanneer je alles weggeeft blijft er niks voor jou over en dat is niet goed. Een beetje een gevalletje van in het vliegtuig eerst zelf het zuurstofmasker opzetten voordat je een ander gaat helpen.

Ik weet in ieder geval wat me de komende tijd te doen staat en voel dat het helemaal goed gaat komen.

Merk jij ook dat je soms teveel van jezelf weggeeft en weet je niet hoe je dat kan veranderen? Heeft het veel invloed op de energie die je nog over hebt voor je business en andere zaken die ook belangrijk voor je zijn. Moet dat nu maar eens stoppen?

Neem eens contact met me op voor een gratis inspiratiesessie om te zien wat ik voor jou zou kunnen doen.

Tot gauw!

Ontspannen groet,

Miranda

Leave a Reply